Hopp til innholdet

Bitcoin klatrer over $30 000 for første gang på nesten et år

Hvis det er mange ord og utrykk du ikke forstår i teksten, se nederst for ordliste.

Bitcoin har nådd $30 000 for første gang siden juni 2022, ettersom kryptovalutaer fortsetter å utkonkurrere andre store aktivaklasser i påvente av at sentralbankene vil sette renteøkninger på pause. Siden 31. desember har Bitcoin steget 82%, og slår enkelt Nasdaq 100 tech-indeksens 19% gevinst. Gull, en annen investorfavoritt i år, har klatret 9,6%.

Kryptovalutaens raske vekst har sett Bitcoin stige forbi der den var da hedgefondet Three Arrows Capital kollapset i fjor sommer, men den er fortsatt mer enn 50% under sin historiske toppnotering i november 2021. Digitale eiendeler har brutt ut av ukesvis med range-handel de siste to øktene, med analytikere som peker på tekniske faktorer og veddemål på enklere pengepolitikk.

Mati Greenspan, administrerende direktør i Quantum Economics, uttalte at «$30 000 er svært viktig av både tekniske og fundamentale grunner. Motstanden har bygget seg opp i tre uker, og har nå endelig brutt gjennom.» Bitcoins gjennombrudd over sterk motstand ved $30 000 kommer etter et såkalt «squeeze» av Bollinger-båndet, som så historisk volatilitet falle til det laveste siden januar. Kompresjonen den gang resulterte i en skarp oppadgående bevegelse som likner tirsdagens oppadgående utbrudd.

Teknisk orienterte handelsmenn ser kanskje nå på $30 800-området som et første potensielt mål, etterfulgt av $31 200. Gjennombruddet over disse nivåene ville ført Bitcoin nærmere et annet psykologisk viktig terskelpunkt: å slette alle tap siden TerraUSD stablecoinens urolige avvikling i mai i fjor. Den hendelsen la grunnlaget for en dyp markedsnedgang og undergangen for noen av kryptovalutas mest kjente navn, fra 3AC til utlåner Celsius Network og børsen FTX.

Granskning av kryptoindustrien

Men kryptoindustrien som helhet står overfor enorm granskning. Kryptovalutabørsen Coinbase Global Inc. har mottatt en melding fra Securities and Exchange Commission (SEC) om deres hensikt om å iverksette en håndhevelsesaksjon. SEC har saksøkt kryptovaluta-mogul Justin Sun for angivelig brudd på verdipapirregler, noe Sun hevder mangler grunnlag. USAs Commodity Futures Trading Commission har også saksøkt Binance-grunnlegger Changpeng Zhao og hans kryptovalutabørs for påståtte brudd på derivatreguleringer, selv om Binance har uttalt at de ikke er enige i mange av byråets beskrivelser.

Til tross for tilbakeslagene, har Bitcoins opptur fått styrke i løpet av den siste måneden etter kollapsen av tre amerikanske banker, noe som gjenopplivet narrativet blant Bitcoin-tilhengere om at mynten tilbyr et mer attraktivt alternativ til tradisjonell finans.

Analytikere mener også at en nedgang i likviditet til et 10-måneders lavpunkt – etter at market makere mistet tilgang til amerikanske banktjenester levert av Silvergate Capital Corp. og Signature Bank – kan forklare oppgangen, i det minste delvis. Med lavere handelsvolum kan prissvingninger se mer dramatiske ut.

Strahinja Savic, leder for data og analyse hos FRNT Financial, uttalte: «Ordrebøkene er tynne, og handelsaktiviteten er dempet. Under slike omstendigheter er det mulig at vi ser prisbevegelser som er vanskelige å knytte til en enkelt grunn.»

Sammenfattet har Bitcoin nådd $30 000 for første gang på nesten et år, og dette kan tilskrives flere faktorer som tekniske gjennombrudd, lav likviditet og forventninger om at sentralbankene vil sette renteøkninger på pause. Selv om kryptovalutaindustrien står overfor mye granskning, har Bitcoins opptur fått økt styrke og fortsetter å utkonkurrere andre store aktivaklasser.

Ny innen krypto og finans generelt?

Vi skal inkludere ordliste og forklaring på de begrepene og det som omtales som kan være nytt for nykommere. Send oss også melding dersom det er andre utrykk som dere ønsker forklaringer på.

Ordliste til artikkel over.

  1. Kryptovaluta: En digital eller virtuell valuta som bruker kryptografi for sikkerhet og ofte opererer uavhengig av en sentralbank.
  2. Aktivaklasse: En gruppe av investeringer som har lignende egenskaper og er underlagt samme lover og forskrifter.
  3. Nasdaq 100: En aksjeindeks bestående av 100 av de største ikke-finansielle selskapene som er notert på Nasdaq-børsen.
  4. Gjennombrudd: Et punkt der en pris, trend eller indikator bryter gjennom en tidligere etablert motstandsnivå, noe som kan indikere en mulig fortsettelse av den nåværende trenden.
  5. Sentralbank: En nasjonal bank som styrer pengepolitikken og renten for et lands valuta.
  6. Renteøkning: En økning i renten som sentralbanker bruker for å kontrollere pengepolitikken. En renteøkning kan påvirke lån og investeringer.
  7. Likviditet: Hvor lett det er å kjøpe eller selge en eiendel uten å påvirke prisen. Høy likviditet betyr at det er mange kjøpere og selgere, mens lav likviditet betyr at det er færre kjøpere og selgere.
  8. Granskning: Tilsyn og undersøkelse av en virksomhet eller industri for å sikre at den overholder lover og forskrifter.
  9. Tilsynsmyndigheter: Offentlige organisasjoner eller etater som overvåker og regulerer ulike næringer og virksomheter for å beskytte forbrukere, investorer og økonomisk stabilitet.
  10. Bollinger-bånd: Et teknisk analyseverktøy som bruker et sett med trendkanaler for å vise prisvolatilitet og potensielle overkjøpte eller oversolgte forhold i markedet. 11. Market maker: En finansinstitusjon eller enkeltperson som tilbyr kjøp og salg av finansielle instrumenter, som aksjer, obligasjoner eller derivater, for å sikre kontinuerlig likviditet i markedet.
  11. Market maker: En finansinstitusjon eller enkeltperson som tilbyr kjøp og salg av finansielle instrumenter, som aksjer, obligasjoner eller derivater, for å sikre kontinuerlig likviditet i markedet.
  12. TerraUSD (UST): En stablecoin, en kryptovaluta som er knyttet til en underliggende ressurs, vanligvis en fiat-valuta, for å minimere prisvolatilitet. TerraUSD er knyttet til amerikanske dollar.
  13. Stablecoin: En type kryptovaluta som er designet for å ha en stabil verdi ved å knytte den til en ressurs, ofte en fiat-valuta som amerikanske dollar eller euro.
  14. Coinbase Global Inc.: En ledende kryptovalutabørs og lommeboktjeneste som lar brukere kjøpe, selge og lagre digitale valutaer som Bitcoin og Ethereum.
  15. Securities and Exchange Commission (SEC): En amerikansk føderal tilsynsmyndighet som er ansvarlig for å beskytte investorer, opprettholde rettferdige, ordnede og effektive markeder og lette kapitalformasjon.
  16. Commodity Futures Trading Commission (CFTC): En amerikansk føderal tilsynsmyndighet som regulerer handel med råvarefutures og opsjonskontrakter for å beskytte markedsbrukere og offentligheten mot svindel, manipulasjon og misbruk.
  17. Binance: En av verdens største og mest populære kryptovalutabørser, grunnlagt av Changpeng Zhao, som tilbyr handel med et bredt spekter av kryptovalutaer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *