Hopp til innholdet

Forståelse av kryptovalutateknologien er nødvendig før et forbud vurderes.

Som svar på e24s artikkel der det er stort flertall for forbud mot kryptovaluta utvinning i Norge.

I den nylige debatten om et potensielt forbud mot kryptoutvinning i Norge, er det en kritisk distinksjon som ofte overses: forskjellen mellom kryptoutvinning og kryptovalutautvikling. Mens Stortinget vurderer å utrede et forbud mot kryptoutvinning, er det essensielt å anerkjenne at blokkjedeteknologi – den underliggende teknologien bak kryptovaluta – er mer enn bare utvinning.

Kryptoutvinning, særlig ved bruk av såkalte «proof-of-work» systemer som Bitcoin, er energikrevende og kan føre til høyt forbruk av verdifull norsk vannkraft. Dette skaper bekymringer, spesielt i tider med kraftunderskudd og behov for energi til grønn omstilling. Som er forståelig. Og slik vi i Kryptohjelpen ser det, trengs det ikke utvinning av dette i Norge. Men det er viktig å merke seg at mange av de nyere og mer teknologisk avanserte blokkjedene, som Ethereum, Solana og Cardano, har gått over til «proof-of-stake» mekanismer. Disse metodene krever minimalt med energi sammenlignet med deres proof-of-work motparter, noe som reduserer miljøavtrykket dramatisk.

I Norge, et land som står på frontlinjene av teknologisk innovasjon og bærekraft, er det vitalt å skille mellom utvinning og utvikling av kryptovaluta. Blokkjedeteknologi tilbyr grunnlaget for fremtidige innovasjoner over hele verden, inkludert i norske industrier. Fra smarte kontrakter til sikre betalingssystemer, vil disse teknologiene spille en sentral rolle i digitaliseringen av vår økonomi.

Det er derfor av største viktighet at politiske beslutninger støttes av en dyp forståelse av både de teknologiske og miljømessige aspektene ved blokkjedeteknologi. Ved å fremme en regelverksramme som skiller mellom de ulike typer teknologier og deres innvirkning, kan Norge ta en ledende rolle i den globale overgangen til bærekraftig og innovativ bruk av blokkjeder.

Ved å fokusere på utvikling fremfor utvinning, kan Norge både beskytte miljøet og støtte teknologisk innovasjon uten å stifle det enorme potensialet blokkjedeteknologi har å tilby. Det er håp om at norske politikere ser denne distinksjonen og handler deretter, slik at vi ikke mister verdifull innsikt og lederskap i en av de mest lovende teknologiske sektorene i vår tid.

En melding til politikerne

Kryptohjelpen håper og tror at politikerne vil tilegne seg en dypere forståelse av den overordnede virkningen av blokkjedeteknologi, slik at de kan fatte informerte beslutninger. Det er avgjørende at eventuelle reguleringer eller forbud skiller klart mellom energikrevende kryptoutvinning og den videre utviklingen av kryptovaluta og blokkjedeteknologi, som har potensial til å bidra positivt til norsk økonomi og innovasjon. Et forhastet eller dårlig informert forbud kan utilsiktet hindre veksten og utviklingen av selskaper som arbeider med disse fremtidsrettede teknologiene i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *