Hopp til innholdet

Blokkjede-teknologi: Et lys i tunnelen for politisk transparens

I kjølvannet av Solberg/Finnes-saken, Huitfeldt-saken, og situasjonen rundt Ola Borten Moe har vi sett en rekke eksempler på hvordan fraværet av transparente systemer kan føre til misbruk av posisjon og tillit. Men med disse utfordringene kommer også muligheten til å se mot fremtiden og se på hvordan ny teknologi potensielt kan forhindre slike situasjoner.

Blokkjede som en løsning på problemet med innsiderinformasjon

Ta for eksempel Finnes-saken. Finnes, som opererte uavhengig og uten å informere statsministerens kontor eller Solberg, står nå i et etterforskningens lys. Blokkjede-teknologien, kjent for sin uforanderlige og transparente natur, kunne ha tilbudt et system der alle transaksjoner utført av politisk eksponerte personer ble logget på en åpen ledger. Dette ville ha tillatt nødvendig tilsyn og forhindret misbruk av innsiderinformasjon.

Proaktive smart-kontrakter for politisk integritet

Smart-kontrakter kan programmeres til å reagere på spesifikke vilkår og dermed forhindre mistenkelig aktivitet før den skjer. La oss ta et eksempel fra et møte mellom regjeringsrepresentanter og store selskaper, som f.eks Kongsberg-gruppen. Ved hjelp av blokkjedeteknologi kunne vi ha etablert systemer som automatisk sperrer for transaksjoner fra individene involvert, frem til offentliggjøring av alle potensielt markedspåvirkende nyheter.

Slik proaktiv regulering ville ikke bare beskytte individet fra fristelsen av innsiderhandel, men også gjenopprette offentlig tillit ved å garantere transparens og rettferdig spill.

Det er viktig å notere at smart-kontrakter gir oss en fleksibilitet som tillater en skreddersydd tilnærming; reglene i smart-kontrakten er vi som bestemmer. Dette sikrer at ordinære borgere ikke rammes unødvendig, men at vi isteden kan fokusere på de individene hvor det er en reell risiko for misbruk.

Balansering av etisk handel og individuell frihet

Selv i denne nye teknologiske rammen, må vi bevare individets frihet til å foreta lovlige investeringer. Blokkjede og smart-kontrakter kunne tillatt et miljø der investeringer ikke bare er mulige, men også etiske og transparente, og låse opp transaksjoner etter en forhåndsbestemt tidsperiode, eller når sensitiv informasjon blir allment kjent.

Blokkjede i stemmeprosesser: Sikkerhet og integritet

I lys av nylig fylkes og kommunevalg der stemmer forsvinner og kommer tilbake. Blokkjede-teknologien kan også spille en kritisk rolle i å sikre integriteten i demokratiske prosesser, slik som valg. Ved å logge hver stemme på en uforanderlig blokkjede, kan vi forhindre falske stemmer og sikre at hver stemme teller en gang. Dette vil i sin tur skape et mer sikkert, transparent, og tillitsvekkende system, der alle kan ha full tillit til resultatene. 

Mot en fremtid med sikret tillit og transparens

Selv om vi fortsatt er langt unna en slik realitet, er det essensielt å understreke at selv etablerte land som Norge kan dra nytte av den pågående teknologiske utviklingen. Mange stiller spørsmål ved fordelen med krypto og blokkjede i et land som vårt, hvor det allerede eksisterer et solid politisk system, funksjonelle banker, og en generell tillit til styresmaktene.

Imidlertid må vi erkjenne at problemet med tillit er latent og kan forvitre med tiden, som vi har sett i lyset av de nylige sakene med aksjehandel som går mot klare anbefalinger. Selv i et land som USA, har vi sett hvordan tilliten til banker kan svinge, og det er en økende bekymring for at vi kan oppleve lignende scenarioer i Norge, særlig hvis rentene fortsetter å øke.

Blokkjedeteknologi gir oss muligheten til å opprettholde tillit til systemet ved å sikre et høyere nivå av transparens og sikkerhet, ikke bare i øyeblikket, men som en bærekraftig løsning for fremtiden. Det er på tide å ta proaktive skritt for å beskytte integriteten til vårt samfunn, og sikre at tilliten vi har til systemene våre forblir intakt for kommende generasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *