Det korte svaret er ja. Og vi ser at stablecoins har på 6 år, klart å havne på nesten likt transaksjonsvolum som VISA.
I det digitale landskapet inntar stablecoins en særegen posisjon som kombinerer de beste trekkene ved både tradisjonelle og digitale valutaer. De lover raskere transaksjoner, forbedret personvern og økt transparens, samtidig som de opprettholder en stabil verdi i forhold til fiat-valutaer.
Transaksjoner i realtid
Stablecoins fratar tredjepartstjenestene deres rolle ved å muliggjøre nesten umiddelbare oppgjør av transaksjoner, noe som reduserer kostnadene drastisk – en snittkostnad på 0,1% sammenlignet med 6,4% for grenseoverskridende betalinger. Dette er mulig takket være desentraliserte blockchain-nettverk som opererer døgnet rundt uten behov for mellommenn.
Personvern og Transparens
Ved å tilby funksjoner som pseudonymer og null-kunnskapsbevis, garanterer stablecoins bedre personvern for brukerne, reduserer risikoen for identitetstyveri og svindel. I tillegg tilbyr de høyere transparens gjennom sanntids revisjoner av transaksjoner, som opprettholder brukerens anonymitet, mens de gir full innsikt i transaksjonsdata.
Bruksområder
Fremtiden for Stablecoins
1. On-/Off-ramps: Fungerer som bro mellom tradisjonell finans og desentralisert finans (DeFi), forenkler overgangen til det nye monetære systemet.
2. Betaling: Faciliterer rask peer-to-peer betaling, inkludert mikrotransaksjoner.
3. Overføringer: Tilbyr en mer økonomisk løsning for grenseoverskridende betalinger med reduserte gebyrer og transaksjonstider.
4. Markedslikviditet: Stabiliserer trading-parene på børser, gir tradere en trygg havn i volatile markeder.
5. Sparing: Fungerer som et alternativ til høyrentekontoer, med noen tilbydere som tilbyr opptil 8% årlig avkastning.
6. Utlån og Staking: Over 24,5 milliarder dollar i stablecoins er låst i utlåns- og staking-protokoller som av februar 2023.
7. Spill: Potensial for monetarisering av in-game valutaer og opprettelse av nye betalingsinfrastrukturer.
Med deres mange fordeler er stablecoins posisjonert for å revolusjonere måten vi forholder oss til og bruker penger på. Deres utbredelse ventes å øke i det kommende tiåret, spesielt innen betalingssystemer, tokeniserte markeder, og som fasilitatorer for mikrotransaksjoner.
Men veien fremover er ikke uten hindringer. Sentralbankens digitale valutaer (CBDC) truer med å ta en betydelig del av markedet, med 20% av sentralbankene som vurderer å utstede en CBDC i det neste tiåret. CBDCs løfter om å overvinne stablecoins utfordringer som likviditetsproblemer, sikkerhetsbekymringer og regulatoriske utfordringer, samtidig som det gir bankene full kontroll over de digitale valutaene som utstedes av sentralbankene.