Hopp til innholdet

Hva er Ethereum? En kort forklaring

Ethereum er en kryptovaluta og en åpen kildekode-plattform for desentraliserte applikasjoner (dApps). Det ble lansert i 2015 av Vitalik Buterin og har siden blitt en av de mest populære plattformene for utvikling av dApps.

Mens bitcoin primært brukes som en måte å sende og motta penger på, er Ethereum designet for å gi en plattform for utviklere å bygge og kjøre dekentraliserte applikasjoner på. Dette gjøres ved hjelp av smarte kontrakter, som er selvutførende kodeblokker som kan håndtere automatiserte transaksjoner og andre aktiviteter.

Ethereum har også sin egen kryptovaluta, Ether, som brukes som et «drivstoff» for å utføre transaksjoner på plattformen. Ether kan også handles på kryptobørser, akkurat som bitcoin.

I tillegg til å være en plattform for utvikling av dApps, har Ethereum også vært en pioner innen området for desentralisert finansiering (DeFi), der det er mulig å låne, spare og investere pengene sine uten å måtte involvere tradisjonelle finansinstitusjoner.

Hva er en smart kontrakt?

En smart kontrakt er en selvutførende kodeblokk som kan håndtere automatiserte transaksjoner og andre aktiviteter. Smarte kontrakter ble først introdusert i kryptoverdenen gjennom Ethereum-plattformen, men har siden blitt implementert på andre blockchain-plattformer også.

Smarte kontrakter fungerer ved at de lagrer regler og vilkår for en avtale mellom to parter i kodeform. Når bestemte forutsetninger oppfylles, utføres transaksjonen automatisk. Dette eliminerer behovet for en mellommann, som for eksempel en bank eller en advokat, for å håndtere avtalen.

Smarte kontrakter kan brukes til å håndtere en rekke forskjellige typer transaksjoner, inkludert finansielle transaksjoner, eiendomsavtaler og selv ekteskapskontrakter. Fordi de er kodifisert, er smarte kontrakter også mer transparente og mindre sårbare for menneskelig feil eller korrupsjon.

Ønsker du vite mer om Ethereum? Send oss en melding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *